Metų kraštotyrininkė – Olivija Usonytė

2016 m. gruodžio 16 d. Pakruojo kultūros centre vyko tradicinis jaunimo apdovanojimo renginys „Jaunosios žvaigždutės 2016“. Iš konkursui pateiktų 32 gabių ir aktyvių jaunuolių, rajono jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritasis stalas“ atrinko 22 .
Labai džiaugiamės, kad Žeimelio gimnazijos 2 g. klasės moksleivė Olivija Usonytė – už aukštus pasiekimus kraštotyros konkursuose, aktyvią visuomeninę veiklą bei Žiemgalos krašto garsinimą, buvo nominuota „Metų kraštotyrininke“.


Olivijos pasveikinti atvyko Žeimelio seniūnė Vitalija Dobrovolskienė, mamytė Nelda, klasės draugai Monika, Roberta, Donatas, Emilis, bei auklėtojas Jonas Petraitis.
Įspūdingą koncertą Jaunosioms žvaigždutėms ir svečiams dovanojo rajono mokyklų meniniai kolektyvai.
Olivija kraštotyros būrelį lanko nuo 5 klasės. Darbšti, kruopšti, atsakinga, nuoširdi, pareiginga, kūrybiška, draugiška, aktyviai dalyvauja būrelio veikloje, geranoriškai priima pateiktus pasiūlymus. Yra parengusi ne vieną kraštotyros darbą ir pristačiusi rajono kraštotyros darbų konkursuose, tačiau patys produktyviausi metai buvo 2016.
Metų pradžioje Olivija dalyvavo Šiaulių universiteto humanitarinio fakulteto skelbtame rašinių konkurse, „Ką mes žinome apie mūsų gyvenvietės senąsias kapines“. Ji tapo konkurso nugalėtoja, rašiniui „Petronėlių ir Nakrošiūnų kapinės – liuteroniško paveldo dalis“ – buvo skirta 1 vieta ir įteiktas diplomas.
Kovo 3 d. buvo pakviesta pristatyti savo darbo į Tarptautinę konferenciją „Aš labai myliu Lietuvą“, kuri vyko Šiaulių „Romuvos“ gimnazijoje. Už darbo pristatymą Olivijai buvo įteiktas 1 vietos diplomas ir padėka.
Pavasarį respublikiniam konkursui „Aš čia gyvenu“, kraštotyrininkė paruošė darbą, apie Žeimelio Vienybės ąžuolą. Gegužės 24 d. Vilniuje Olivijai buvo įteiktos Švietimo ir mokslo viceministrės ir Valstybinio turizmo departamento prie ūkio ministerijos padėkos.
Rudenį, su kūrybine grupe moksleivių, dalyvavo respublikiniame tiriamųjų kūrybinių darbų konkurse „Kelionė po Lietuvą“, kūrė filmuką apie Žeimelio Vienybės ąžuolą.
Likus keletui dienų iki Jaunųjų žvaigždučių apdovanojimų, dar vienas Olivijos darbas iškeliavo į Kauno savaitraščio „Avangardas“ organizuotą konkursą „Mano bendruomenė“. Olivija aprašė Žeimelio evangelikų liuteronų religinę bendruomenę, kuriai vadovauja jos močiutė Marta Usonienė, o ji pati kuo galėdama prisideda prie veiklos.
Moksleivė lanko Žeimelio daugiafunkcio centro fotografijos būrelį „Blykstė“, Oliviją su fotoaparatu dažnai galima pamatyti miestelio renginuose.
Aktyvia visuomenine veika, parengtais darbais, nuotraukomis ir straipsniais moksleivė garsina Žiemgalos kraštą, todėl Olivija verta – Metų kraštotyrininkės nominacijos.

Regina Noreikienė
kraštotyros būrelio vadovė